niedziela, 19 lutego 2012

Omega-3 a ryzyko wystąpienia raka prostaty

Kwasy omega-3 w diecie - działanie antyrakowe

Kwasy tłuszczowe omega-3 są jednym z bardziej popularnych suplementów. Zarówno wśród sportowców, jak i "zwykłych ludzi". Przypisuje się im sporo różnych właściwości prozdrowotnych, o których pisałem pobieżnie już wcześniej, więc nie będę się tutaj powtarzał. Dzisiaj skupię się na badaniach poświęconych wpływowi kwasów omega-3 na powstawanie nowotworów, a konkretnie ich działaniu przeciwnowotworowemu. Temat ten, jak dla niemal wszystkich związków podejrzewanych o takie działanie, jest dosyć istotny - zwłaszcza jeżeli dbamy o zdrową dietę.

Więc, czy faktycznie kwasy omega-3 pomagają zapobiegać zachorowaniu na raka, a mówiąc bardziej konkretnie, zmniejszać ryzyko takiego zachorowania? Przyjrzyjmy się, jak to wygląda w badaniach.

piątek, 10 lutego 2012

Wpływ omega-3 na rozwój raka jelita grubego

Omega-3 - czy zawsze działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo?


W dzisiejszym artykule podejmę temat jednego badania na temat kwasów tłuszczowych omega-3. Jest ono dosyć ciekawe ze względu na nietypowe wyniki, które zostały uzyskane. Jednocześnie też jest to przykład, że jedno badanie niekoniecznie musi przekreślać całą wiedzę o danym suplemencie lub produkcie spożywczym. Wiele zależy od sposobu przeprowadzenia takiego badania oraz jego kontekstu. W omawianym przypadku mamy do czynienia z podawaniem myszom rybiego oleju zawierającego duże ilości kwasów omega-3.

sobota, 4 lutego 2012

Wpływ Beta-karotenu na system odpornościowy i profilaktykę raka płuc

β-Karoten - ogólna charakterystyka


Dzisiaj chciałbym przyjrzeć się β-Karotenowi. Jest to jeden z najszerzej w społeczeństwie znanych związków, często kojarzony z marchwią jako podstawowym jego źródłem. Na początek garść podstawowych informacji związanych z beta-karotenem.

β-Karoten to przede wszystkim prowitamina dla witaminy A. Prowitamina, czyli po jego spożyciu i przekształceniu w organizmie człowieka, staje się tą właśnie witaminą. Jest to bardzo znany przeciwutleniacz, którego dodatkowymi cechami są tworzenie przebarwienia skóry przy dużym spożyciu oraz ochrona jej przed światłem słonecznym. Warto w tym miejscu zwrócić uwagę, że beta-karotenu, w przeciwieństwie do witaminy A, dosyć trudno przedawkować. Przede wszystkim organizm przekształca do witaminy A jedynie taką ilość beta-karotenu, której potrzebuje, więc nie występuje ryzyko hiperwitaminozy A. 

Jednakże nadmierne spożycie może wywołać karotenozę, czyli dosyć niegroźną przypadłość, która objawia się lekkim przebarwieniem skóry na kolor żółty lub pomarańczowy (głównie na podeszwach stóp i wnętrzu dłoni). Nie jest to jednak związane z dodatkowymi dolegliwościami, a zaprzestanie  nadmiernego dostarczania beta-karotenu w pożywieniu powoduje szybki powrót koloru skóry do stanu normalnego.

W związku z powyższym beta-karoten jest bezpiecznym źródłem witaminy A, a do tego dosyć aktywnym przeciwutleniaczem. Warto więc dostarczać go w codziennej diecie, zjadając warzywa i owoce zawierające jego obfitość. Wobec szerokiej oferty preparatów zawierających beta-karoten pojawia się w tym miejscu naturalne pytanie czy również jego przyjmowanie w formie kapsułek/tabletek jest korzystne dla zdrowia?